Co ne/dělat před závodem

Nervozita stoupá, nadšení tryská ušima, neposedné nohy by běhaly, ale vy už tak nějak víte, že je potřeba se uklidnit a začít regenerovat před velkým dnem. Závod se blíží a vy byste měli nastolit klidový režim. Máme pár tipů, jak se v posledních několika dnech co nejlíp připravit na nadcházející závod.

1. Neurvat to

Co to přesně znamená? V posledních pár dnech, přibližně v posledním týdnu, už nic navíc nenatrénujete. Ale můžete si aktuální formu parádně pokazit. Přetrénovat se, uhnat si bolístku nebo dokonce zranění a závod skočí, a to ani nezačal. Regenerace je v posledním týdnu obzvlášť důležitá. Neznamená to ale, že si hodíte nohy nahoru a nebudete se hýbat vůbec. Vhodná je aktivní regenerace, tedy volně popobíhat, chodit na procházky, plavat nebo vyjíždět nohy na kole. I v tomhle případně ale platí, že aktivita má být opravdu nenáročná, protože svalová vlákna potřebují nějaký čas na obnovu, aby byla připravena na závodní den.

2. Pořádná regenerace

Navážeme hned na předchozí odstavec. Regenerace se dá podpořit i jinými způsoby. Důležitá je vhodná strava, kvalitní spánek, protahování, mobilita a třeba sauna nebo masáž

Vhodnou stravou myslíme takové jídlo, na které jste na jednu stranu zvyklí, ale je také “zdravé”. Uvozovky z toho důvodu, že neexistuje zdravé jídlo, ale pouze zdravé množství. Jasně, dejte si chipsy, ale nesnězte balení na posezení. Dort ke kafi je taky úplně v pohodě, když si k němu dáte navíc třeba kus ovoce a mléčný výrobek. Však to znáte. Kvalitní stravování především v posledním týdnu opravdu dokáže pomoct k vytouženému výkonu. A vhod můžou přijít i některé výživové doplňky.

461435575_919820070195612_457639091113828881_nGuláš je fajn: bílkoviny (maso) a sacharidy (v podobě rýže). Pivo už tolik ne.

Spánek je kapitola sama o sobě. Všichni víme, že je ideální spát 7-9 hodin. Taky všichni víme, že ne vždycky se to tak podaří. Ale zase zopakujeme, že v předzávodním týdnu je spánek alfou a omegou. Odložte před spaním telefon, otevřete si radši knížku. Snažte se chodit spát ve stejnou dobu a ve stejnou dobu také vstávat (třeba se už můžete naladit na čas, ve který budete vstávat v den závodu). 

Se spánkem se velmi úzce pojí téma alkoholu. Ten opravdu vynechte. Ideálně nejen v předzávodním týdnu. Tím občasné pivo nebo skleničku vína ale nezakazujeme. Alkohol však narušuje přirozený hluboký spánek. Možná se po něm lépe usíná, ale jeho kvalita prudce klesá. A to před závodem prostě nechcete. 

3. Nezkoušejte nic nového

Tenhle bod se dá vztáhnout k novým typům tréninku, novému (i když třeba sebehezčímu) oblečení, botám i jídlu. Objevování cizí kuchyně a dosud nepoznaných chutí si opravdu nechte až po závodě. Nikdy nevíte, jak na cokoliv z toho vaše tělo zareaguje. 

Bourat tréninkové stereotypy je určitě super, ale ne týden před startem. Může to vaše tělo rozložit a vy se sotva doplazíte na start. Oblečení může způsobit oděrky nebo otlaky, co znepříjemní další dny. To samé s botami. Nové puchýře před závodem rozhodně nechcete.

4. Nastudujte si propozice, trasu a zázemí závodu

Je fajn vědět, kde si budete moct odložit batoh s věcmi, kde jsou záchody (a to fakt oceníte!) nebo kde se ještě napít. To samé platí o trase: vědět, kde je občerstvovačka s jídlem a pitím. Nebo kde se běží lesem a kde otevřeným prostranstvím. Taky jaký je třeba profil trasy. Vzdálenost asi znáte, ale co převýšení? 

Bude to znít banálně, ale pořádně si zkontrolujte, kdy je start, ať nestartujete s rozvázanými tkaničkami nebo plným močovým měchýřem (případně střevy). K tomu je dobré vědět, kde jsou ty toitoiky. Na ně se ale často stojí dost dlouhá fronta, především na ty dámské. Pokud se startuje v přírodě, tak to nijak zásadně nevadí, ale jakmile je start uprostřed města, už se to může stát problémem. 

e8d054bb-401c-47d6-8a4c-3dbb9039a0c5

Dan před startem.

5. Připravte si vše předem

Jestli bude pršet, nebo svítit sluníčko. Jestli bude 20 stupňů, nebo 5. To vše hraje roli. Zkontrolujte dopředu několikrát předpověď počasí, ať nejste pak překvapeni. Vhodně zvolené oblečení (jestli bude potřeba čelenka, sluneční brýle nebo kšiltovka) a především obuv jsou taky jedním z klíčů k úspěchu. 

O botách se asi nemusíme moc bavit. Jen zopakujeme, že není ideální vybíhat na závod v nových botech. Je lepší si v nich několikrát zaběhat, zjistit, jestli netlačí nebo se nevyzouvají, jestli z nich nemáte puchýře a jak se chovají na noze při kontaktu s povrchem. Záleží taky, jestli jde o trailový závod, nebo silniční, protože v karbonových závodkách se v blátě nepoběží moc dobře, ale na silnici a trhání osobních rekordů jsou jako dělané. Naopak v botě s hlubokým vzorkem budete na zpevněném povrchu plavat.

Dlouhé trailové závody si většinou žádají i běžeckou vestu nebo batůžek, do kterého si kromě dalšího oblečení sbalíte i občerstvení. Pokud je závod třeba povinná výbava, rozhodně ji zabalte s sebou. Organizátoři ji tam nepíšou jen tak. 

461296963_914383067254087_6448878660930200268_n

Dobrá předzávodní strategie je víc jak polovina úspěchu!

6. Pořádně se těšte!

Nervozita je naprosto přirozená. Ale pokud jste se doteď cítili dobře, trénink jste nepodcenili a budete se řídit našimi radami, mělo by být všechno v pohodě. Tak se těšte na svůj závod! A hlavně si to užijte. :)